UKR | ENG






#5 2016 | Особливі люди особливої професії

Особливі люди особливої професії


Готуючи номер журналу до Дня дорожника, не можна не згадати про працівників, які своєю самовідданою працею щодня підтверджують відданість обраній професії. Тому напередодні професійного свята ми продовжуємо розповідь про дорожників, які віддали галузі понад 25 років свого життя


Сергій Сало вже більш ніж 40 років працює на посаді начальника Зачепилівського райавтодору ДП «Харківський облавтодор». Ті, хто коли-небудь приїздив у Зачепилівку, знають, що цей район славиться не лише мальовничою природою, а й якісними дорогами. Тут до всіх населених пунктів прокладені автошляхи з твердим покриттям, до того ж знаходяться вони в доволі доброму стані. І це заслуга місцевих дорожників, зокрема їх шанованого керівника Сергія Архиповича.

У далекому 1964 році він закінчив Харківську школу майстрів-будівельників і почав працювати майстром дистанції № 1 Зачепилівської дільниці в Сахновщинському ШЕУ-755. А вже у 1972 році очолив районний дорожній відділ. На той час мережа доріг району становила 155 км, із них лише 32 км мали тверде покриття, решта – 123 км – були ґрунтовими. Тому під час негоди дістатися із села до райцентру було майже неможливо утворювалися вибоїни, в яких можна було заховатися дорослій людині.

Перед Сергій Архиповичем постало непросте завдання з’єднати всі населені пункти району якісною дорожньою мережею, а існуюче тверде покриття відремонтувати. Одразу після призначення на посаду керівника, в 1973 році, він розпочав будівництво 5,6 км та переведення з біло-щебеневого в чорно-щебеневе покриття 5 км автодороги Красноград – Письмаківка – Руновщина. До роботи дорожники підійшли комплексно: спочатку укладали основу зі шлаку та щебеню, потім – чорно-щебеневе покриття зі щебеню фракції 20–40 шляхом змішування на дорозі автогрейдером, після цього влаштовували поверхневу обробку з щебеню фракції 5–20 для створення монолітного водонепропускного дорожнього полотна. Одночасно з будівництвом дороги укладалися залізобетонні труби для пропуску води із земляного насипу, встановлювалися необхідні дорожні знаки, сигнальні стовпчики, будувалися автопавільйони, з’їзди, майданчики для зупинки автотранспорту. За період з 1972 по 1980 рік було побудовано нові та відремонтовано існуючі дороги загальною протяжністю 47,2 км.


(Повну версію статті читайте в №5, 2016 журналу «Дорожня галузь України»)


Leading enterprises

Building of roads
Road equipment
Road materials
Road technique

General votion

What information is needed to add in "Road`s technique"?
 

 

- web-studio Bo-Co

News for E-mail: