UKR | ENG








#3 2017 | Ремонт штучних споруд – пріоритет у 2017 році

С. Ю. Цепелєв,
директор

М. В. Левчук,
начальник відділу штучних споруд
Департаменту розвитку мережі доріг Укравтодору

Питання відновлення та збільшення терміну експлуатації штучних споруд виникає навіть у розвинених країнах Заходу, де продовжити строк безпечної експлуатації мостів і шляхопроводів вдається завдяки належному експлуатаційному нагляду та вчасно виконаному ремонту з використанням сучасних технологій. Обсяг передбаченого фінансування в Україні, на жаль, не дає змоги навіть наблизитися до розрахункової потреби в коштах на будівництво, реконструкцію та ремонт штучних споруд, яка становить близько 18 млрд грн.

Станом на початок року на автомобільних дорогах загального користування експлуатується 16151 штучна споруда загальною протяжністю 384193 пог. м. З них 9646 мостів та шляхопроводів не відповідають чинним нормам, 1923 потребують першочергових заходів з ремонту, а 74 взагалі перебувають у непрацездатному стані (рис. 1). Крім того, більшість транспортних споруд в Україні було збудовано в 60-х роках минулого століття (табл. 1, 2). І міжремонтні терміни на них давно порушено.

Тривожні прецеденти

Звичайно, логічним наслідком незадовільного стану штучних споруд через недостатнє фінансування їх ремонту та експлуатаційного утримання стають надзвичайні події на мостах і шляхопроводах. Зокрема, не витримують тривалої експлуатації без ремонтів та підвищених навантажень опори чи прогонові будови споруд, що становить смертельну небезпеку для учасників дорожнього руху. Наприклад, минулого року сталося руйнування крайньої балки прогонової будови мосту через р. Сула на автомобільній дорозі Р-60 Кролевець – Конотоп – Ромни – Пирятин біля с. Млини, що на Полтавщині. На щастя, внаслідок події ніхто не постраждав. Надзвичайна подія, пов’язана з аварійними мостами, трапилася й на початку цього року –24 березня було зафіксовано руйнування крайньої балки разом з тротуарними консолями на мосту, що знаходиться на км 28+964 автодороги державного значення М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка, в Жидачівському районі Львівської області.

 

(Повну версію статті читайте в №3, 2017 журналу «Дорожня галузь України»)


Обложка журнала "Дорожня галузь" №4 2017

№4 2017

Провідні підприємства

Будівництво доріг
Дорожнє облаштування
Дорожні матеріали
Дорожня техніка

Курс валют


Загальне голосування

Чим потрібно доповнити рубрику "Дорожня техніка"?
 

 

- інтернет-студія Бо-Ко

Новини по E-mail: