UKR | ENG









#6 2010 | Дорожні плоди цьогорічної осені

Спекотне літо 2010 року змінилося прохолодною осінньою порою, яка для дорожників України відзначилася здачею в експлуатацією важливих об’єктів будівництва, реконструкції та ремонту. Із цієї нагоди в Луганській, Рівненській, Волинській, Донецькій областях та АР Крим відбулися урочисті заходи.
Дорожня мережа поступово починає відновлюватись, набуваючи ознак шляхів європейського зразка. Попереду ще багато роботи на сотнях кілометрів майбутніх сучасних магістралей, а це, у свою чергу, символізує розвиток транспортної інфраструктури України та покращення її економіки.

Новозбудований обхід – гордість луганських дорожників

 

   3 листопада 2010 року Луганщина отримала від дорожників довгоочікуваний подарунок – в експлуатацію здано 24,7 км автомобільної дороги М 04 Знам’янка – Луганськ – Ізварине в обхід м. Луганськ (на ділянці від кварталу Южний до селища Хрящувате).
 Одним із ініціаторів цього будівництва  у 2003 році був Голова Укравтодору Володимир Демішкан, який  визначив контури майбутньої траси навколо обласного центру, в обхід населених пунктів Тернове та Розкішне.
 Об’їзна дорога була вкрай необхідна для великого сучасного міста: через щорічне зростання кількості транспорту, Луганськ практично «задихався» від забрудненого повітря, до того ж загромадженість вулиць великогабаритними вантажівками, крім заторів, спричиняла ще й велику кількість ДТП.
 Будівництво обходу, проект якого розробило Луганське дорожнє проектно-пошукове державне підприємство «Луганський «Дорпроект», розпочалося у 2006 році. 2007-й – рік серйозної та масштабної дорожньої роботи, яка, на жаль, у 2008–2009 роках була призупинена у зв’язку з тяжкою фінансовою ситуацією.   
 У червні 2010-го будівництво розгорнулося на повну потужність. Дорога збудована за параметрами ІІ технічної категорії. У місцях перетину з іншими автодорогами – 3 повні транспортні розв’язки у двох рівнях, шляхопровід на вул. Знам’янка у с. Розкішне довжиною 54 м та 150- метровий міст через залізницю й річку Вільхова.
          Основну частину будівельних робіт виконали працівники ТОВ «ВК «ДорБудТехнологія» та інших провідних підприємств дорожньої галузі таких, як ДП «Луганський облавтодор»,  ШБУ-6, ВАТ «Трест «Донбасшляхбуд», ВАТ «ФЕЛД Інтер+», ВТО «Будівельник», ВАТ «Дорпрогрес», ЗАТ «Аргон», БМК «Планета-Міст» та багато інших. 
Для зведення земляного полотна було перевезено та вкладено понад 2,2 млн куб. м ґрунту, влаштовано 413 тис. кв. м дорожнього одягу, збудовано 93 штучні споруди, у тому числі 1 міст та 4 шляхопроводи, 5 скотопрогонів із гофрометалу та 1 залізобетонний, влаштовано 12 км ліній електроосвітлення на 4-х перетинах автодоріг та шляхопроводі на вул. Знам’янка, встановлено 34 тис. пог. м бар’єрної огорожі, 839 дорожніх знаків, нанесено понад 288,3 км дорожньої розмітки.
На виконанні земляних робіт була задіяна потужна техніка провідних світових виробників. При будівництві дорожнього одягу застосовувались асфальтоукладачі VOGELE SUPER-2100-2 з шириною укладаючого  шару асфальтобетону 11 метрів, 9-метровий асфальтоукладач англійського виробництва BGPC-17, котки BOMAK, HAMM HD-110. Асфальтобетонними заводами області було випущено біля 47 тис. тонн ЩМА, застосування якого дозволить не тільки значно зміцнити дорожній одяг, а й збільшити строк його служби у 2–2,5 рази. Новітні технології застосовано й при будівництві  водопропускних труб та скотопрогонів, де використані металеві гофроконструкції VIACON.
В урочистостях з нагоди відкриття новозбудованої дороги взяли участь Президент України Віктор Янукович, Голова Укравтодору Володимир Демішкан, голова Луганської облдержадміністрації Валерій Голенко, голова Луганської обласної ради Володимир Пристюк, начальник Служби автомобільних доріг у Луганській області Сергій Болтов та працівники дорожніх організації.
Вітаючи луганчан із цією значною подією та висловлюючи подяку дорожникам за роботу, Віктор Янукович зазначив: «Приємно бути з вами в такий ясний сонячний день. Луганській області вдалося нарешті завершити будівництво, розпочате у 2006 році. Ця ділянка дуже важлива для регіону». Президент України підкреслив, що у  2010 році в Україні побудовано доріг у 10 разів більше, ніж у минулому – близько 800 км і це ще не остаточна цифра. Такі високі темпи робіт особливо актуальні у ході підготовки до Євро-2012: «Сьогодні вийшли на запланований графік щодо будівництва доріг. Багато ще потрібно зробити, адже всі дороги мають бути гарними, другорядних не повинно бути. Ми гідно зустрінемо й проведемо фінальну частину чемпіонату Європи з футболу в нашій країні».
Завершився захід традиційним перерізанням стрічки та урочистим проїздом колони автомобілів по новозбудованій автомагістралі. Тепер обхід Луганська на км 0+000 – км 24+700 дасть змогу забезпечити рух транзитного транспорту поза межами міста у напрямках  Донецька та Ізварине, а також  вирішить одне із головних питань мешканців обласного центру – розвантаження вулиць від великогабаритного транспорту і як наслідок – покращення екологічного стану міста.


                                                 Київ – Чоп – дорога європейського рівня

У програмі розбудови автодорожньої мережі України дорога М 06 Київ – Чоп за своїм значенням займає одне з перших місць. Фактично це головна магістраль, яка з’єднує нашу країну із Західною Європою. Крім того, М 06 – найбільш завантажена транзитним транспортом у напрямку Захід – Схід, а тому від її стану залежать перші враження іноземних громадян від України.
Протяжність дороги Київ – Чоп у межах Рівненської області складає 174,7 км. Ширина проїзної частини в залежності від категорії коливається від 7 м до 15 м. Тут розташовано 32 мости загальною протяжністю 1044 пог. м. та 128 труб загальною протяжністю 1044 пог. м.
Незважаючи на всі зусилля дорожників області щодо забезпечення утримання автомагістралі в належному стані, її стан із кожним роком погіршувався.
Із 2008 року в рамках Державної програми з підготовки до Євро-2012 було розпочато реалізацію Третього спільного проекту України з ЄБРР та ЄІБ по ремонту автомобільної дороги Київ – Чоп на ділянці від м. Броди (Львівська обл.) до м. Житомир довжиною 313 км. Роботи на цій ділянці здійснюватимуться за шістьма контрактами, три з яких охоплюють Рівненську область.

 
Відновлення дороги за Контрактом №1 від м. Броди до м. Рівне, на ділянці км 441 – км 348 довжиною 93 км виконувалося італійською фірмою «Тодіні». Контракт №2 на ділянці обходу м. Рівне реалізований спільним азербайджансько-німецьким підприємством «Азеркорпу». Контракт №3 на ділянці від м. Рівне до межі з Житомирською областю (м. Корець) реалізований турецькою фірмою «Онур». Технічний нагляд за роботами здійснювали французькі компанії «Луїс Бергер Групп» та «БІСЕОМ». Ці фірми мають у своєму штаті висококваліфікованих фахівців із великим міжнародним досвідом виконання подібних робіт.
При ремонті дороги застосовувався метод холодного ресайклінгу. Верхній шар покриття робили зі щебенево-мастикового асфальтобетону. Дорожня розмітка виконувалася із холодного пластику. По всій протяжності дороги, де це передбачено проектом, встановлене нове оцинковане бар'єрне огородження та оцинковані знаки, що, у свою чергу, дасть змогу запобігти проявам корозії та збільшити термін їх експлуатації. Підприємства, що виконували ремонтні роботи, обладнані найновішою технікою.
Капітальний ремонт даної дороги на ділянці км 322 – км 348 передбачав будівництво транспортної розв’язки на перетині автодоріг Київ – Чоп (км 322+500) та Р 05 Городище – Рівне – Старокостянтинів.
Нова транспортна розв'язка в різних рівнях виконана за типом «видозмінений повний лист конюшини». Загальна довжина її елементів склала понад 10 км та включила в себе 3 шляхопроводи, 14 водопропускних труб, один підземний пішохідний перехід із металевих гофрованих елементів.
Урочисте відкриття відремонтованої ділянки автодороги Київ – Чоп та новозбудованої транспортної розв’язки відбулося 19 жовтня. В експлуатацію ввели близько 190 км дороги (174 км – територією Рівненщини). В урочистостях взяли участь Президент України Віктор Янукович, Голова Державної служби автомобільних доріг України Володимир Демішкан, голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, голова Рівненської обласної державної адміністрації Василь Берташ, начальник Служби автомобільних доріг у Рівненській області Юрій Проник та представники підрядних організацій, які здійснювали ремонт дороги й технічний нагляд за веденням робіт. Освятити дорогу та транспортну розв'язку прибув архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій.
Віктор Янукович подякував усім, хто причетний до реалізації цього проекту, нагадавши, що на будівництві працювали не тільки українські, а й зарубіжні фахівці: «Близько 1600 будівельників вклали свою працю, розум, серце в цю українську дорогу. Я хочу всім подякувати і побажати, щоб ми з вами разом побудували ще не одну тисячу кілометрів доріг по Україні… Євро-2012 – це та подія, яка дасть нам можливість влитися в європейську сім'ю…».
Глава держави перерізав символічну стрічку на знак введення в експлуатацію ділянки автодороги, після чого проїхала колона технологічного автотранспорту.
Україна отримала дорогу сучасного європейського рівня найвищого ґатунку. Це важливо як для країни в цілому, так і окремо для Рівненської області, адже дорога Київ – Чоп увійшла до переліку головних автомобільних доріг, якими буде здійснюватись рух туристів та вболівальників під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, а в подальшому – внутрішні та міжнародні пасажирські та транспортні перевезення.

                      Реконструйовано нову ділянку «Воріт до Криму»

 

Завершилася реконструкція ділянки км 632 – км 635 Гвардійське – Сімферополь головної магістралі Криму Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта. Дорога має й іншу неофіційну назву – «Ворота до Криму», адже поєднує північне й західне узбережжя півострову, порти Ялти, Севастополя і місто Сімферополь із південними й східними регіонами України, а також має вихід до великих міст і столиці Російської Федерації.
Потреба у відновленні даної дороги та приведенні її до параметрів І категорії виникла давно. Збудована ще в 50-ті роки ХХ століття, вона  з того часу практично не зазнавала капітального ремонту чи реконструкції. Щороку цією дорогою користуються тисячі туристів, їдучи до південного узбережжя автомобільним транспортом. Це передбачає збільшення її  пропускної здатності, особливо, якщо зважити на те, що під час курортного сезону на підходах до м. Сімферополь інтенсивність руху збільшується до 32 000 автівок на добу. Відповідно на належному рівні має бути забезпечення комфортного й безпечного проїзду.
У 2002 році за проектування стратегічного об’єкту взялася Кримська філія «Кримдіпродор» ДП «Укрдіпродор». До кінця 2006 року було здано в експлуатацію перші 3 км дороги I категорії (км 635 – км 638). У наступному році завдяки підтримці Голови Укравтодору Володимира Демішкана збудовано ще 7 км траси (км 638 – км 645).  Реконструкція ділянки км 632 – км 635 стартувала у 2008-му році, та через брак коштів була призупинена. Відновилися роботи лише у поточному році, коли за Дорученням Президента України від 12.08.2010 №1-1/1790 за результатами робочої поїздки до АР Крим автомобільну дорогу М 18 Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта було включено до проекту Державної програми «Розвиток транспортно-дорожнього комплексу Автономної Республіки Крим» на період 2011–2020 рр.


29 жовтня на урочисте відкриття відреконструйованої ділянки Гвардійське – Сімферополь протяжністю 3 км прибули Голова Укравтодору Володимир Демішкан, Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим Василь Джарти, які привітали жителів півострову зі здачею в експлуатацію одного зі стратегічних об’єктів регіону та вручили нагороди кращим із тих, хто брав участь у  відновленні дороги. В урочистостях також взяли участь начальник Служби автомобільних доріг в АР Крим Валентин Завойчинський, Міністр транспорту і зв’язку АР Крим Микола Черевков, Голова правління ВАТ «Південшляхбуд» Ігор Аржанцев та численні гості.
Захід закінчився перерізанням стрічки, що символізує завершення робіт на даному об’єкті, після чого перші 20 автомобілів випробували свіже щебенево-мастикове покриття оновленої ділянки дороги Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта.

Чергові успіхи дорожників Волині

 Осінній сезон для дорожників Волині відзначився здачею в експлуатацію декількох об’єктів ремонту та реконструкції.
23 жовтня 2010 року в с. Ветли Волинської області було урочисто відкрито рух автомобільною дорогою Т 03-04 від а/д М 19 Доманове – Самари – Балухів – Мала Глуша до а/д Т 03-08 Невір – Ветли після закінчення поточного ремонту на ділянці від а/д Т 03-08 Невір – Ветли – Гірки до а/д Р 14.
Роботи на ділянці виконували як філії ДП «Волинський облавтодор» («Луцький райавтодор», «Маневицька ДЕД», «Маневицький автодор», «Камінь-Каширський автодор», «Ковельська ДЕД», «Ковельський автодор», «Любомльський автодор»), так і приватні компанії: ЗАТ «Луцькавтодор», ТОВ «Унідор», ТОВ «Луцька ДПМК» та інші.
В урочистостях з нагоди відкриття об’єкту взяли участь перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, начальник Служби автомобільних доріг у Волинській області Ігор Галащук, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Віталій Карпюк, голова Любешівської районної державної адміністрації Василь Корець та голова Любешівської районної ради Валерій Панасик.
За вагомий особистий внесок у проведення поточного ремонту автомобільної дороги на ділянці від Т 03-08 Невір – Ветли – Гірки до Р 14 було вручено грамоти та подяки працівникам, задіяним на об’єкті.
27 жовтня на Волині сталася ще одна радісна подія – здача в експлуатацію об’єкту реконструкції автомобільної дороги державного значення М 07 Київ – Ковель – Ягодин від км 482+100 до км 484+800. На інших ділянках роботи ще ведуться, адже ця траса включена до програми «Розвитку й утримання мережі автомобільних доріг загального користування та доріг, задіяних до підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».
Збудована ще в 1963 році, сьогодні автомагістраль Київ – Ковель – Ягодин набуває сучасного вигляду: замість цементобетонного покриття – щебенево-мастиковий асфальтобетон, не дві, а чотири смуги руху, не кажучи вже про оновлене бар’єрне огородження, розмітку, дорожні знаки, освітлення. Відповідно й категорія її змінилася з третьої на першу. Генеральним підрядником на даному об’єкті виступило ВАТ «Броварське ШБУ-50», яке виконало основний обсяг будівельних робіт.
  В урочистостях із нагоди відкриття 2,7-кілометрової ділянки дороги Київ – Ковель – Ягодин взяли участь заступник Голови Державної служби автомобільних доріг України Ігор Завійський, голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, голова Любомльської  районної державної адміністрації Олександр Дзядук, начальник Служби автомобільних доріг у Волинській області Ігор Галащук та інші численні гості.                                                                                      
  За сумлінну високопрофесійну працю робітникам дорожньо-будівельних підприємств, зокрема ВАТ «Броварське ШБУ-50» та ЗАТ «Луцькавтодор», Ігор Завійський вручив нагороди Державної служби автомобільних доріг України, а іншим працівникам було оголошено подяки Голови Укравтодору та вручено почесні грамоти й цінні подарунки.


Обложка журнала "Дорожня галузь" №5 2017

№5 2017

Читайте у номері:

  • Прокладаючи дороги у краще майбутнє
  • Проектна справа в дорожньому будівництві: проблеми, досягнення, завдання на майбутнє
  • Китайський прорив. Які дорожні проекти планує реалізувати в Україні China Road and Bridge Corporation
  • «Будівництво століття»: чергова спроба
Провідні підприємства

Будівництво доріг
Дорожнє облаштування
Дорожні матеріали
Дорожня техніка

Загальне голосування

Чим потрібно доповнити рубрику "Дорожня техніка"?
 

 

- інтернет-студія Бо-Ко

Новини по E-mail: