UKR | ENG









#6 2010 | ЙОГО ВЕЛИЧНІСТЬ СВІТЛОФОР

 Сьогодні світлофор настільки увійшов у наше життя, що навіть важко уявити, як без нього можна здійснювати регулювання транспортних потоків та забезпечувати безпеку пішоходів на дорогах. Але так було не завжди. Від історії до сучасності
Перший світлофор був винайдений Джеєм Найтом і встановлений 10 грудня 1868 року в Лондоні біля будівлі Британського парламенту. Управлявся він вручну й мав два семафорних крила. Якщо крила були підняті горизонтально, це означало сигнал «Стоп», а коли їх опускали під кутом 45 градусів – дозволялося обережно рухатися. Крім того, на високому залізному стовпі був підвішений газовий ліхтар, закритий з одного боку червоним, а з іншого зеленим склом. Його можна було повертати в різних напрямках за допомогою ручки.
У темний час доби пристрій підсвічувався газовим ліхтарем. Та на початку 1869 року він вибухнув і поранив поліцейського, який ним керував. Після цього випадку про світлофор забули майже на 50 років.
Перша автоматична система світлофорів із перемиканням без безпосередньої участі людини була розроблена й запатентована в 1910 році Ернстом Сирріном із Чикаго. Його світлофор використовував написи «Stop» і «Proceed», але не підсвічувався.
А винахідником першого електричного світлофора може вважатися детектив міської поліції Солт-Лейк-Сіті 24-річний Лестер Вайр (штат Юта, США). У 1912 році він розробив (але не запатентував) світлофор із двома круглими електричними сигналами. Це був великий дерев'яний ящик із похилим дахом і круглими отворами, у яких знаходилися стекла, пофарбовані червоною і зеленою фарбою. Для того, щоб «світлофор» побачили всі, ящик встановили на довгу жердину, а з нього на спеціальний візок опускалися дроти. Тут і був «пульт управління» пристроєм.
І все ж таки багато фахівців вважають, що справжній світлофор народився 5 серпня 1914 року, коли на перехресті авеню Евкліда і 105-ї Східної вулиці в американському місті Клівленді з'явилися перші у світі чотири попередники сучасних пристроїв – конструкції Джеймса Хога. Вони мали червоний і зелений кольори й при перемикані видавали звуковий сигнал. Керував системою поліцейський, який сидів у скляній будці на перехресті. Світлофори задавали правила руху, аналогічні, прийнятим у сучасній Америці: поворот направо здійснювався у будь-який час за відсутності перешкод, а поворот наліво – на зелений сигнал навколо центру перехрестя. Триколірний світлофор у тому вигляді, до якого ми звикли, з використанням жовтого ліхтаря, був встановлений у 1920 році у Детройті та Нью-Йорку.
У Росії ж перший пристрій оптичної сигналізації запрацював лише 15 січня 1930 року в Ленінграді, а 30 грудня того ж року – в Москві. Спочатку світлофор у Москві був схожий на будильник: форма у вигляді ліхтаря, на кожному боці якого знаходилося коло, розділене на нерівні сектори: верхній – зелений, нижній – червоний, а по боках – два вузеньких жовтих. По колу рухалася стрілка: на який сектор покаже, той сигнал і буде. Невдовзі такі пристрої замінили на звичні для нас, тільки кольори були зверху донизу – зелений, жовтий, червоний.
 

1. Перші світлофори в Москві з незвичним для нас циферблатом і стрілкою


В Україні перший світлофор був встановлений у Харкові в 1936 році. На сьогодні в нашій країні  їх налічується майже чотири з половиною тисячі.
Чи можна придумати ще щось нове для такого простого і звичного пристрою, як світлофор? Виявляється – можна, отже пропонуємо вашій увазі деякі новинки.

Американські водії розмовлятимуть із «розумними» світлофорами
Департамент транспорту американського штату Мічіган встановить на восьмикілометровій ділянці федеральної траси Телеграф роуд «розумні» світлофори. Вони радитимуть водіям, із якою швидкістю необхідно пересуватися, щоб проїхати весь шлях тільки на зелене світло.
Такий світлофор, зафіксувавши наближення авто, подасть йому сигнал. Наприклад: «Зелене світло буде горіти ще 20 секунд», або «Якщо ви рухатиметесь зі швидкістю 40–42 милі на годину (65–68 км/год), то зможете проїхати всі світлофори без зупинок».
Для того, щоб автомобіль міг отримати такі повідомлення, у нього потрібно вмонтувати спеціальний датчик. До експерименту в Мічигані вже підключилися Nissan і Chrysler, які встановлять передавачі в тестові автомобілі та проведуть випробування світлофорів.

Світлофор із радіосигналом контролюватиме двигун автомобіля
Компанія «IBM» подала заявку на патентування системи, яка може примусово зупиняти й запускати двигун автомобіля в заторах із метою підвищення ефективності використання палива та оптимізації руху..
 Планується, що автоматична система буде реагувати на червоне світло, потім визначатиме координати автомобілів, які знаходяться поряд, і час, який доведеться простояти в заторі (вважається, що при зупинці довше ніж 10 секунд глушити двигун стає економічно вигідно). Після цього світлофор посилає сигнали двигунам машин про вимкнення. А коли загорається зелене світло, повідомлення про запуск спрямовується на ті транспортні засоби, які знаходяться попереду, щоб першими могли запуститися саме їх двигуни, сигнал по черзі надходить в інші автівки.  
 Новатори переконані, що майбутні світлофорні комунікаційні системи можуть використовувати технологію Wi-Fi, мобільну мережу чи супутниковий зв’язок.

Корейці створилили світлофор для дальтоників
Південнокорейські дизайнери розробили світлофор, користуватися яким зможуть навіть люди, які не розрізняють кольори. В основі розробки – оригінальна ідея надати секціям автоматичних регулювальників форму різних геометричних фігур.
Замість стандартних секторів круглої форми, пропонується робити: червоний – трикутним (як асоціація із заборонними дорожніми знаками), зелений – квадратним і лише жовтий залишиться  круглим.
На користь  нових світлофорів приводиться той факт, що хвороби зору, пов’язані з кольором, має близько 10–15% населення Землі, причому більшість дальтоніків – чоловіки.

Концептуальний світлофор майбутнього Control Safety
Цей пристрій являє собою великий світлодіодний екран, де зверху – червоне світло, знизу – зелене, а в центрі горить або мерехтить жовте. У нижній частині світлофора знаходиться камера, яка здатна розпізнавати ситуацію на дорозі. Якщо хтось із водіїв порушує швидкісний режим, то над зеленим сигналом виводиться нагадування про допустиму швидкість.
Енергію для роботи Control Safety черпає від Сонця, для цього є поворотна сонячна панель. Але головні відмінністі такого світлофора  полягають у наступному. По-перше, Control Safety за допомогою спеціальних датчиків здалеку «бачить» наближення поліції, «швидкої» та пожежної машин і, щоб полегшити їм проїзд, завчасно змінює червоний сигнал на зелений. По-друге, для водіїв Control Safety транслює на дисплеї різну корисну інформацію про стан доріг, прогноз погоди, тощо.


Плоскі світлодіодні світлофори – на зміну ламповим
  Плоскі світлодіодні світлофори мають ряд суттєвих переваг. Не дивлячись на відсутність звичних козирків над «очима», відсутній фантомний ефект, тобто при сонячному світлі не виникає ілюзії одночасного вмикання сигналу всіх трьох секцій, що, звісно, підвищує безпеку дорожнього руху. Крім того, такі світлофори антивандальні й повністю герметичні, отже,  не потребуватимуть частого ремонту й будуть служити довго. Сьогодні такі пристрої все частіше встановлюються в  Росії.
 

 

Яка ситуацію зі світлофорами на ринку України, ми дізналися, звернувшись до Олександра Скидана, технічного директора провідної компанії-виробника «Росток-ЕЛЕКОМ».

Розкажіть, будь ласка, про нові технології, що застосовуються при виготовленні світлофорів, та як це впливає на ефективність їх роботи?

     Розглядаючи сучасні світлофори, що використовуються для управління дорожнім рухом, слід виділити їх три основні параметри, які впливають на якісну роботу при зміні умов експлуатації: діаграма спрямованості, коефіцієнт потужності та споживана потужність.
Як джерела світла досить часто у світлодіодних світлофорах використовуються світлодіоди. Серед останніх розробок – світлофорні модулі Futurled 3. Вони застосовуються не тільки у виробництві нових світлофорних об’єктів, але й як практичний змінний модуль для вже існуючих світлофорів. Уся ця продукція має суттєві переваги: низьку вартість обслуговування, гарантійний термін служби понад 5 років, невелике енергоспоживання (менше 16 Вт), оптимальне сприйняття сигналу, а також високу яскравість, відсутність відблисків, покращений напрямок світіння світлодіодного блоку та безперебійна робота при температурі повітря від –40 C° до +60 C°.
Яка модель світлофора вашого виробництва користується найбільшою
популярністю? Чому?
   Наші замовники найчастіше замовляють транспортні світлодіодні світлофори з лінзою діаметром 200 мм, які найбільше відповідають умовам руху на дорогах українських міст та передбачені стандартом. Крім того, сьогодні великою популярністю користуються пішохідні світлофори з відліком часу, які підвищують безпеку людей.
Скільки коштує світлофор українського виробництва порівняно з зарубіжними аналогами?
Українські виробники випускають світлофори дешевші за зарубіжні аналоги в середньому на 10%, і блок відліку часу коштує втричі менше, ніж в Європі, проте за якісними характеристиками вони не поступаються.

Сьогодні світлофор настільки увійшов у наше життя, що навіть важко уявити, як без нього можна здійснювати регулювання транспортних потоків та забезпечувати безпеку пішоходів на дорогах. Але так було не завжди.
Від історії до сучасності
Перший світлофор був винайдений Джеєм Найтом і встановлений 10 грудня 1868 року в Лондоні біля будівлі Британського парламенту. Управлявся він вручну й мав два семафорних крила. Якщо крила були підняті горизонтально, це означало сигнал «Стоп», а коли їх опускали під кутом 45 градусів – дозволялося обережно рухатися. Крім того, на високому залізному стовпі був підвішений газовий ліхтар, закритий з одного боку червоним, а з іншого зеленим склом. Його можна було повертати в різних напрямках за допомогою ручки.
У темний час доби пристрій підсвічувався газовим ліхтарем. Та на початку 1869 року він вибухнув і поранив поліцейського, який ним керував. Після цього випадку про світлофор забули майже на 50 років.
Перша автоматична система світлофорів із перемиканням без безпосередньої участі людини була розроблена й запатентована в 1910 році Ернстом Сирріном із Чикаго. Його світлофор використовував написи «Stop» і «Proceed», але не підсвічувався.
А винахідником першого електричного світлофора може вважатися детектив міської поліції Солт-Лейк-Сіті 24-річний Лестер Вайр (штат Юта, США). У 1912 році він розробив (але не запатентував) світлофор із двома круглими електричними сигналами. Це був великий дерев'яний ящик із похилим дахом і круглими отворами, у яких знаходилися стекла, пофарбовані червоною і зеленою фарбою. Для того, щоб «світлофор» побачили всі, ящик встановили на довгу жердину, а з нього на спеціальний візок опускалися дроти. Тут і був «пульт управління» пристроєм.
І все ж таки багато фахівців вважають, що справжній світлофор народився 5 серпня 1914 року, коли на перехресті авеню Евкліда і 105-ї Східної вулиці в американському місті Клівленді з'явилися перші у світі чотири попередники сучасних пристроїв – конструкції Джеймса Хога. Вони мали червоний і зелений кольори й при перемикані видавали звуковий сигнал. Керував системою поліцейський, який сидів у скляній будці на перехресті. Світлофори задавали правила руху, аналогічні, прийнятим у сучасній Америці: поворот направо здійснювався у будь-який час за відсутності перешкод, а поворот наліво – на зелений сигнал навколо центру перехрестя.
Триколірний світлофор у тому вигляді, до якого ми звикли, з використанням жовтого ліхтаря, був встановлений у 1920 році у Детройті та Нью-Йорку.
У Росії ж перший пристрій оптичної сигналізації запрацював лише 15 січня 1930 року в Ленінграді, а 30 грудня того ж року – в Москві. Спочатку світлофор у Москві був схожий на будильник: форма у вигляді ліхтаря, на кожному боці якого знаходилося коло, розділене на нерівні сектори: верхній – зелений, нижній – червоний, а по боках – два вузеньких жовтих. По колу рухалася стрілка: на який сектор покаже, той сигнал і буде. Невдовзі такі пристрої замінили на звичні для нас, тільки кольори були зверху донизу – зелений, жовтий, червоний.
 

1. Перші світлофори в Москві з незвичним для нас циферблатом і стрілкою


В Україні перший світлофор був встановлений у Харкові в 1936 році. На сьогодні в нашій країні  їх налічується майже чотири з половиною тисячі.
Чи можна придумати ще щось нове для такого простого і звичного пристрою, як світлофор? Виявляється – можна, отже пропонуємо вашій увазі деякі новинки.

Американські водії розмовлятимуть із «розумними» світлофорами
Департамент транспорту американського штату Мічіган встановить на восьмикілометровій ділянці федеральної траси Телеграф роуд «розумні» світлофори. Вони радитимуть водіям, із якою швидкістю необхідно пересуватися, щоб проїхати весь шлях тільки на зелене світло.
Такий світлофор, зафіксувавши наближення авто, подасть йому сигнал. Наприклад: «Зелене світло буде горіти ще 20 секунд», або «Якщо ви рухатиметесь зі швидкістю 40–42 милі на годину (65–68 км/год), то зможете проїхати всі світлофори без зупинок».
Для того, щоб автомобіль міг отримати такі повідомлення, у нього потрібно вмонтувати спеціальний датчик. До експерименту в Мічигані вже підключилися Nissan і Chrysler, які встановлять передавачі в тестові автомобілі та проведуть випробування світлофорів.

Світлофор із радіосигналом контролюватиме двигун автомобіля
Компанія «IBM» подала заявку на патентування системи, яка може примусово зупиняти й запускати двигун автомобіля в заторах із метою підвищення ефективності використання палива та оптимізації руху..
 Планується, що автоматична система буде реагувати на червоне світло, потім визначатиме координати автомобілів, які знаходяться поряд, і час, який доведеться простояти в заторі (вважається, що при зупинці довше ніж 10 секунд глушити двигун стає економічно вигідно). Після цього світлофор посилає сигнали двигунам машин про вимкнення. А коли загорається зелене світло, повідомлення про запуск спрямовується на ті транспортні засоби, які знаходяться попереду, щоб першими могли запуститися саме їх двигуни, сигнал по черзі надходить в інші автівки.  
 Новатори переконані, що майбутні світлофорні комунікаційні системи можуть використовувати технологію Wi-Fi, мобільну мережу чи супутниковий зв’язок.Корейці створилили світлофор для дальтоників
Південнокорейські дизайнери розробили світлофор, користуватися яким зможуть навіть люди, які не розрізняють кольори. В основі розробки – оригінальна ідея надати секціям автоматичних регулювальників форму різних геометричних фігур.
Замість стандартних секторів круглої форми, пропонується робити: червоний – трикутним (як асоціація із заборонними дорожніми знаками), зелений – квадратним і лише жовтий залишиться  круглим.
На користь  нових світлофорів приводиться той факт, що хвороби зору, пов’язані з кольором, має близько 10–15% населення Землі, причому більшість дальтоніків – чоловіки.

Концептуальний світлофор майбутнього Control Safety
Цей пристрій являє собою великий світлодіодний екран, де зверху – червоне світло, знизу – зелене, а в центрі горить або мерехтить жовте. У нижній частині світлофора знаходиться камера, яка здатна розпізнавати ситуацію на дорозі. Якщо хтось із водіїв порушує швидкісний режим, то над зеленим сигналом виводиться нагадування про допустиму швидкість.
Енергію для роботи Control Safety черпає від Сонця, для цього є поворотна сонячна панель. Але головні відмінністі такого світлофора  полягають у наступному. По-перше, Control Safety за допомогою спеціальних датчиків здалеку «бачить» наближення поліції, «швидкої» та пожежної машин і, щоб полегшити їм проїзд, завчасно змінює червоний сигнал на зелений. По-друге, для водіїв Control Safety транслює на дисплеї різну корисну інформацію про стан доріг, прогноз погоди, тощо.


Плоскі світлодіодні світлофори – на зміну ламповим
  Плоскі світлодіодні світлофори мають ряд суттєвих переваг. Не дивлячись на відсутність звичних козирків над «очима», відсутній фантомний ефект, тобто при сонячному світлі не виникає ілюзії одночасного вмикання сигналу всіх трьох секцій, що, звісно, підвищує безпеку дорожнього руху. Крім того, такі світлофори антивандальні й повністю герметичні, отже,  не потребуватимуть частого ремонту й будуть служити довго. Сьогодні такі пристрої все частіше встановлюються в  Росії. 
 Яка ситуацію зі світлофорами на ринку України, ми дізналися, звернувшись до Олександра Скидана, технічного директора провідної компанії-виробника «Росток-ЕЛЕКОМ».

Розкажіть, будь ласка, про нові технології, що застосовуються при виготовленні світлофорів, та як це впливає на ефективність їх роботи?Розглядаючи сучасні світлофори, що використовуються для управління дорожнім рухом, слід виділити їх три основні параметри, які впливають на якісну роботу при зміні умов експлуатації: діаграма спрямованості, коефіцієнт потужності та споживана потужність.
Як джерела світла досить часто у світлодіодних світлофорах використовуються світлодіоди. Серед останніх розробок – світлофорні модулі Futurled 3. Вони застосовуються не тільки у виробництві нових світлофорних об’єктів, але й як практичний змінний модуль для вже існуючих світлофорів. Уся ця продукція має суттєві переваги: низьку вартість обслуговування, гарантійний термін служби понад 5 років, невелике енергоспоживання (менше 16 Вт), оптимальне сприйняття сигналу, а також високу яскравість, відсутність відблисків, покращений напрямок світіння світлодіодного блоку та безперебійна робота при температурі повітря від –40 C° до +60 C°.
Яка модель світлофора вашого виробництва користується найбільшою
популярністю? Чому?
   Наші замовники найчастіше замовляють транспортні світлодіодні світлофори з лінзою діаметром 200 мм, які найбільше відповідають умовам руху на дорогах українських міст та передбачені стандартом. Крім того, сьогодні великою популярністю користуються пішохідні світлофори з відліком часу, які підвищують безпеку людей.
Скільки коштує світлофор українського виробництва порівняно з зарубіжними аналогами?
Українські виробники випускають світлофори дешевші за зарубіжні аналоги в середньому на 10%, і блок відліку часу коштує втричі менше, ніж в Європі, проте за якісними характеристиками вони не поступаються.


Обложка журнала "Дорожня галузь" №5 2017

№5 2017

Читайте у номері:

  • Прокладаючи дороги у краще майбутнє
  • Проектна справа в дорожньому будівництві: проблеми, досягнення, завдання на майбутнє
  • Китайський прорив. Які дорожні проекти планує реалізувати в Україні China Road and Bridge Corporation
  • «Будівництво століття»: чергова спроба
Провідні підприємства

Будівництво доріг
Дорожнє облаштування
Дорожні матеріали
Дорожня техніка

Загальне голосування

Чим потрібно доповнити рубрику "Дорожня техніка"?
 

 

- інтернет-студія Бо-Ко

Новини по E-mail: