UKR | ENG









#6 2010 | НОВЕ У ЗАКОНОДАВСТВІ ПРО ГАБАРИТНО-ВАГОВИЙ КОНТРОЛЬ

НОВЕ У ЗАКОНОДАВСТВІ ПРО ГАБАРИТНО-ВАГОВИЙ КОНТРОЛЬ

Л. В. Горбатюк,
начальник відділу правової роботи
та управління державною власністю Укравтодору


Тема спірних відносин учасників габаритно-вагового контролю не нова для дорожньої галузі та України в цілому, проте є дуже важливою через взаємозв’язок із фінансуванням поточного ремонту та утримання доріг загального користування.

Увагу громадськості хотілося б привернути в частині діючого правового поля у цій сфері, яке не завжди сприймається та виконується належним чином окремими учасниками цих відносин.
В Україні рух транспортних засобів, у яких навантаження на вісь, загальна маса або габарити перевищують норми, встановлені державними стандартами та нормативно-правовими актами, дозволяється за погодженнями відповідних органів у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Така позиція законодавця визначається необхідністю зібрати до державного бюджету (спеціального фонду, із якого фінансується дорожня галузь) плату за перевищення таких параметрів учасниками руху з метою відшкодування вартості відновлювальних ремонтів дорожнього одягу.
На сьогодні діє ряд нормативно-правових актів, що регламентують габаритно-ваговий контроль, серед яких:
 - Порядок здійснення габаритно-вагового контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 червня 2007 р. за № 879;
- Правила проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2001 р. за №30;
- Спільний наказ Укравтодору та МВС України від 07.05.08 за №219/198, яким затверджено Порядок взаємодії дорожніх організацій і підприємств та підрозділів Державтоінспекції МВС України при проведенні габаритно-вагового контролю транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на автомобільних дорогах загального користування та Технологічний регламент здійснення габаритно-вагового контролю  транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на автомобільних дорогах загального користування;
- Наказ Укравтодору від 17.07.2007 № 377 «Про організацію та забезпечення контролю за проїздом великовагових та великогабаритних транспортних засобів автомобільними дорогами загального користування».
Згідно з пунктом 21 Порядку здійснення габаритно-вагового контролю й у разі виявлення факту перевищення хоча б одного вагового та/або габаритного нормативного параметра більше як на 2%, подальший рух транспортного засобу забороняється до внесення плати за його проїзд, яка повинна здійснюватися у подвійному розмірі за пройдену частину маршруту.


Однак висока мета збалансування витрат на ремонти доріг та відшкодування їх вартості є чомусь недосяжною, адже багато перевізників уникають і габаритно-вагового контролю, і внесення відповідної плати, не  кажучи вже про штрафні санкції в подвійному розмірі за весь маршрут безоплатного проїзду.
Будемо відвертими: ситуація щодо недотримання вищевказаних нормативних актів спричинена не лише водіями-перевізниками вантажівок, але й недостатньою «пильністю» з боку відповідальних за такий контроль органів та осіб.
На початку вересня поточного року для підвищення заходів збереження автомобільних доріг загального користування Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову від 08.09.10 за №815 стосовно внесення змін до вищезгаданого Порядку здійснення габаритно-вагового контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні.
Такі зміни доповнюють порядок здійснення точного габаритно-вагового контролю на пересувних пунктах, регламентують можливість експлуатації ППВК у темну пору доби за умови їх розташування на освітлених ділянках автомобільних доріг.
Зокрема, зміни до пункту 22 вищевказаного Порядку передбачають: у разі виявлення на стаціонарних або пересувних пунктах габаритно-вагового контролю порушення правил проїзду великовагових та/або великогабаритних транспортних засобів такий транспортний засіб тимчасово затримується згідно зі статтею 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Захід не дуже приємний і в ринкових умовах може мати негативні наслідки для особи, яка порушує дозволені в Україні габаритно-вагові параметри транспортних засобів, але відмова сплачувати за перевищення таких параметрів та руйнування доріг змушує потерпати всіх пересічних автомобілістів, а не лише самих перевізників комерційних вантажів.
Порушникам правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів, які не сплатили відповідної плати та відмовляються здійснити перевантаження або розвантаження, потрібно бути готовими до «стимулюючих заходів», передбачених Порядком тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках.
Згідно з пунктом 2 цього Порядку тимчасове затримання транспортного засобу уповноваженою особою Державтоінспекції за участю спеціалістів вагового комплексу проводиться саме тоді, коли неможливо усунути причину затримання на місці виявлення адміністративного правопорушення, і передбачає примусове припинення руху такого транспортного засобу шляхом його блокування за допомогою технічних пристроїв або доставляння на спеціальний майданчик чи стоянку.
Транспортний засіб може бути тимчасово затриманий до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але на термін – не більше трьох днів.
Проте існують непоодинокі випадки, коли після закінчення строку такого «арешту» транспортний засіб продовжує свій маршрут без усунення причин затримання: перевантажений або без оплати дозволу на проїзд чи штрафних санкцій.
За результатами прийняття вказаних змін постало й питання щодо посилення відповідальності за порушення правил проїзду великовагових та/або великогабаритних транспортних засобів, у тому числі шляхом внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення України.
Проте до таких заходів Укравтодор звернеться після аналізу виконання оновлених Правил габаритно-вагового контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування у разі продовження або погіршення негативної динаміки в цій сфері відносин.


Обложка журнала "Дорожня галузь" №5 2017

№5 2017

Читайте у номері:

  • Прокладаючи дороги у краще майбутнє
  • Проектна справа в дорожньому будівництві: проблеми, досягнення, завдання на майбутнє
  • Китайський прорив. Які дорожні проекти планує реалізувати в Україні China Road and Bridge Corporation
  • «Будівництво століття»: чергова спроба
Провідні підприємства

Будівництво доріг
Дорожнє облаштування
Дорожні матеріали
Дорожня техніка

Загальне голосування

Чим потрібно доповнити рубрику "Дорожня техніка"?
 

 

- інтернет-студія Бо-Ко

Новини по E-mail: