UKR | ENG









#6 2010 | «ЛУЦЬКАВТОДОР»:СТАВКА НА ЯКІСТЬ – УСПІХ НА РОКИ

«ЛУЦЬКАВТОДОР»:
СТАВКА НА ЯКІСТЬ – УСПІХ НА РОКИ

 Чарівна Волинь. Потрапляючи у цей край, мимиволі захоплюєшся його красою. Приваблює тут не тільки багатство природи але й неповторна атмосфера затишку та спокою, позитиву і злагоди. Ви неодмінно помітите охайні оселі, чисті вулиці, гарні дороги. Тут відчувається подих сусідньої Польщі та європейський підхід до будь-якої справи.

Вимоги сучасного ринку стимулюють розвиток  дорожно-будівельної галузі, гордістю якої в Західному регіоні України є ЗАТ «Луцькавтодор». Сьогодні воно є базовим у структурі «Група ЛАД», яка надає повний спектр послуг з утримання, ремонту, реконструкції та будівництва доріг, забезпечує комплексний благоустрій вулиць, прибудинкових територій, пішохідних доріжок та місць відпочинку.
До «Групи ЛАД» входить також  ряд інших підприємств.  ВАТ «Рафалівський кар’єр» розробляє Рафалівське родовище базальтів, розташоване у Рівненській області. Основна його продукція – базальтовий щебінь різних фракцій та відсівів. ВАТ «Томашгородський щебеневий завод» розробляє родовище гранітів «Крута Слобода» на Рівненщині. ТОВ «Луцькавтодор-Транс» надає якісні транспортні послуги не лише по Волині, але й за її межами. ППНІІ «Гран-Інвест» займається продажем будівельних матеріалів, фракційного, базальтового та гранітного щебеню та загалом продукції, яку пропонує «Група ЛАД». ТОВ «Луцькавтодор-Сервіс», проводить ремонт та займається експлуатаційним утриманням доріг.

«Група ЛАД»: крок за кроком по сходинках розвитку
ЗАТ «Луцькавтодор» утворилося на початку 90-х років. Очолив підприємство Юрій Ольховий, енергійний та перспективний дорожник, який почав докладати всіх зусиль задля його розвитку. Він розумів, що необхідно нарощувати обсяги робіт, удосконалювати технології, купувати нову техніку. Тому спершу, аби заробити потрібні кошти, довелося братися  за будь-яку роботу. Поступово зміцнювалася матеріально-технічна база: придбали коток, потім трактор, а через два роки взяли в оренду базальтовий кар’єр. Замінили деякі технології і почали отримувати кубічний щебінь вузьких фракцій. Згодом розпочали спільне виробництво з Москвою: придбали металообробне обладнання, а також устаткування для виробництва тротуарної плитки, яка була використана при облаштуванні першої пішохідної вулиці в Луцьку.
Та переломний момент в історії підприємства настав після знайомства Юрія Ольхового з представниками відомих німецьких фірм та їх технологіями. Тоді він зрозумів істину: щоб побудувати якісні дороги, потрібно починати з якісної сировини. Тому насамперед реконструювали лінію виробництва в кар’єрі, і першими в Україні випустили кубічний щебінь.
Поступово утворилися підприємства ВАТ «Рафалівський кар’єр» та ВАТ «Томашгородський щебеневий завод», де була проведена модернізація виробництв, у результаті якої встановили сучасне дробарне та сортувальне обладнання. Завдяки цьому щебенева продукція найвищої якості користується великим попитом і поставляється у дорожні підприємства та заводи залізобетонних конструкцій Волинської, Рівненської, Львівської та інших областей, а також експортується до Росії, Білорусі, Польщі, Литви та Латвії.

Юрій Ольховий: «Бути завжди першим»
Успіх обов’язково приходить, коли крок за кроком наполегливо йти до мети, долаючи перешкоди. Юрій Ольховий вважає, що справжній професіонал повинен пройти всі щаблі дорожньої справи, аби освоїти тонкощі роботи. Він вчився дорожньому ремеслу в батька, який працював у ШБУ-1 м. Луцьк, на цьому ж підприємстві розпочав трудовий шлях, здобував освіту в Львівському політехнічному інституті й поступово накопичував досвід. Його незламним принципом у роботі є якість в основі всіх виробничих процесів, а також злагоджений колектив і висококваліфіковані кадри. Крім того, необхідно мати віру в те, що робиш, і ніколи не зупинятися на досягнутому.
Підприємство-новатор у сфері технологій та робіт
 Сьогодні для виконання робіт на найвищому рівні ЗАТ «Луцькавтодор» має все необхідне обладнання та сучасну техніку: асфальтоукладачі Dynapac i Demag, дорожні фрези, віброкотки, екскаватори та навантажувачі, потужний парк великовагових автомобілів Scania, 30-тонні бітумовози. Крім того, є три асфальтобетонні заводи. Два з них німецького виробництва, які мають повністю автоматизовану систему управління.
      Директор АБЗ Валерій Хілуха розповідає: «Наш завод фірми «Амманн» випускає до 160 т/год асфальтобетонної продукції. Ми можемо виготовляти до 30 типів асфальтобетонів різних марок.  Завдяки низькому споживанню палива й електроенергії, завод має високу енергоефективність, а комплексна теплоізоляція сприяє зниженню собівартості асфальту. Зручність в експлуатації, надійність та мінімальні тепловтрати забезпечує унікальна система ізольованих горизонтальних бітумних ємностей. 
  Коли робота на об’єктах кипить, перші машини з асфальтобетоном відпускаємо о 6 годині ранку і працюємо до пізнього вечора». 
Вимоги сучасного ринку та потенційних клієнтів не дозволяють «Луцькавтодору» стояти на місці, тому весь час технічно переоснащуються виробничі підрозділи, впроваджуються нові технології та методи роботи.
«В Україні немає аналогічних складів із розділювальними стінками для зберігання інертних матеріалів, – зазначає Ю. В. Ольховий. – Також, за білоруським принципом, ми самі зробили установку для модифікації бітуму полімером. Виготовляємо бітумну емульсію. Ми завжди контролюємо якість, тому використовуємо найкращу сировину».
 Один з найважливіших аспектів діяльності ЗАТ «Луцькавтодор» –виготовлення всіх елементів благоустрою територій. Високоякісна фігурна тротуарна плитка до 15 типорозмірів, різні види бордюрів виробляються на німецькому обладнанні «Schlosser» та «Hess». Нещодавно для збільшення виробничих потужностей придбали датську установку «KVM».
 Головний інженер ЗАТ «Луцькавтодор» Геннадій Головченко: «Ми виконували весь комплекс робіт із благоустрою в центрі міста, Наша робота випробувана часом:  плитка лежить по 25–26 років. Це говорить про високу якість продукції, на яку з гордістю можемо дати гарантію».
На підприємстві діє випробувальна лабораторія, акредитована в системі УкрСЕПРО. А з 2004 року в ЗАТ «Луцькавтодор» запроваджена система управління якістю ISO 9001-2001 стосовно будівництва доріг та виготовлення будівельних виробів.
Сьогодні високо цінуються й використовуються в Україні технології, розроблені ЗАТ «Луцькавтодор»: влаштування покриттів асфальтобетонних доріг із використанням щебенево-мастикового асфальтобетону (ЩМА); влаштування тонкошарового покриття з використанням гарячої модифікованої асфальтобетонної суміші; захищена патентом технологія виготовлення холодного асфальтобетону. Впроваджена технологія із виготовлення модифікованих бітумів і дорожнього герметика «Біпрен ЕХ 201»
        Крім того, ЗАТ «Луцькавтодор» стало першим підприємством в Україні, яке почало здійснювати холодні поверхневі обробки, використовуючи щебінь та емульсію власного виробництва.
Висококваліфіковані кадри –  основа успіху підприємства.

Для забезпечення належного рівня знань працівники неодноразово проходили курс навчання за кордоном та брали участь у тренінгах та семінарах. У цьому питанні Юрій Ольховий керується відомою приказкою: «Якщо доручити архітектору, який живе в халупі, побудувати палац, він його побудує, але той буде схожий на халупу». Керівник переконаний: якщо людина ніколи не бачила кращого, вона не буде  того прагнути. Тому працівники ЗАТ «Луцькавтодор» вчаться у своїх колег із Білорусі, Польщі, Німеччини, США…


 На виробництві створені належні умови праці: скрізь чистота і порядок, сучасне обладнання й меблі, забезпечено гарне харчування. Співробітники та їх сім’ї можуть отримувати безкоштовне якісне лікування в стоматологічному кабінеті. Значна увага приділяється соціальним питанням: організовуються привітання зі святами, відпочинок, надається матеріальна допомога.
Молоді перспективні кадри, які хочуть і вміють працювати задля розвитку свого підприємства, завжди отримують підтримку керівництва.
Звичайно, хліб дорожників тяжкий, але «Група ЛАД» і зокрема ЗАТ «Луцькавтодор» для успішної роботи мають усі можливості. Власна потужна технічна й сировинна бази й кадровий потенціал дає змогу швидко та якісно виконувати великий об’єм замовлень як для потреб України, так і для інших країн.


Обложка журнала "Дорожня галузь" №5 2017

№5 2017

Читайте у номері:

  • Прокладаючи дороги у краще майбутнє
  • Проектна справа в дорожньому будівництві: проблеми, досягнення, завдання на майбутнє
  • Китайський прорив. Які дорожні проекти планує реалізувати в Україні China Road and Bridge Corporation
  • «Будівництво століття»: чергова спроба
Провідні підприємства

Будівництво доріг
Дорожнє облаштування
Дорожні матеріали
Дорожня техніка

Загальне голосування

Чим потрібно доповнити рубрику "Дорожня техніка"?
 

 

- інтернет-студія Бо-Ко

Новини по E-mail: