UKR | ENG









#2 2007 | Аналітично-експертна система управління мостами. Стан і перспективи розвитку

Коваль П.М., канд. техн. наук, директор,
Лантух-Лященко А.І., док. техн. наук, професор НТУ,
Сідун С.І., зав. сектору,
Фаль А.Б., канд. техн. наук (ДерждорНДІ ім. Шульгіна)

За останні 10 років в Україні постійно зростає кіль­кість мостів, які потребують капітального ремонту. Від­ставання від плану капітальних ремонтів має тенденцію збільшуватись. І ця проблема передусім економічна. Розвиток та інтеграція економічної системи України у світові й європейські структури вимагає нових підходів в управлінні транспортними спорудами. Ця потреба є вкрай нагальною в умовах обмеженого фінансуван­ня дорожньої галузі. Будь-які спроби оптимізувати ви­датки на ремонт і реконструкцію мостів натикаються на принципові перешкоди: відсутність систематизо­ваної технічної інформації про стан мостів та методів прогнозу ресурсу, відсутність науково обґрунтованої системи оптимізації витрат на експлуатацію тощо.
Другий бік проблеми - соціальний. Експлуатація мостів у таких умовах, які спостерігались протягом останніх 10 років, призводить до зменшення строку їх служби, зниження надійності, збільшення ризику. Необхідність заходів щодо створення системи експлу­атаційного утримання визначена рішенням Міжвідом­чої комісії з питань науково-технологічної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України від 14 лю­того 2002 року та в Дорученні Президента України від 17 квітня 2002 року.
Здійснення надійної й ефективної експлуатації мостів сьогодні неможливе без розвинутої інформацій­ної системи та автоматизації управління мостами. Екс­пертні системи побудовані на базі сучасних досягнень в теорії надійності споруд і оптимізації експлуатаційних ресурсів є невід'ємною частиною систем управління транспортними спорудами в усіх розвинених країнах світу. Як свідчить закордонний досвід, автоматизована експертна система управління мостами є ефективним інструментом експлуатації, орієнтованим на контроль надійності, довговічності споруд та формування стра­тегічних планів експлуатації.
Саме в цьому напрямі в 2004 році за підтримки Укравтодору, Інститут ДерждорНДІ разом із Національним транспортним університетом розробили галузеву сис­тему управління мостами. Основною метою аналітич­ної експертної системи управління мостами (АЕСУМ) є автоматизація формалізованої оцінки технічного стану автодорожніх мостів і генерація експертних ре­комендацій із планування порядку виконання робіт з утримання, ремонту та реконструкції мостів.
Цієї глобальної мети досягнуто виконанням програм­ним комплексом в автоматизованому режимі великої кількості функцій (рис. 1). Назвемо основні з них:
систематизація й обробка технічної документації на споруди та їх елементи;
технічна оцінка експлуатаційного стану споруди та прогноз залишкового ресурсу;
генерація рекомендацій з експлуатаційних за­ходів;
рекомендації з пропуску понаднормативних ван­тажів;
генерація оптимальної стратегії фінансування ре­монтів;
економічний прогноз, моделювання соціальних наслідків закриття моста на ремонт чи реконструкцію;
інформаційно-довідкові функції.
Експертна система містить сучасну базу даних, яка складається з великої кількості графічної, текстової, числової інформації. Основні види даних:
технічні дані;
експертні дані;
довідково-аналітична система.
Комп'ютерна система в перспективі має експлуа­туватися на всіх рівнях управлінської вертикалі екс­плуатації мостів Укравтодору. Це означає, що систе­ма буде використовуватись в апараті Укравтодору, в обласних та районних дорожніх організаціях (рис. 2). Програмні комплекси цих трьох рівнів відрізняються тільки обсягом банку даних. Структура банку, фор­мати даних, набір функцій користувача зостається незмінним.
Перспективний варіант комплексу запроектовано з єдиним банком даних АЕСУМ в Державній службі ав­томобільних доріг України (рис. 3). Така архітектура за­безпечить централізоване зберігання даних, підвищить їх безпеку і знизить вимоги до технічного та системно­го забезпечення користувача.
У варіанті системи з єдиним централізованим банком даних вся інформація про наявність та стан мостів зберіга­тиметься на сервері баз даних Управління доріг Державної служби автомобільних доріг України. Там же буде розміщу­ватися сервер прикладних програм, які здійснюють обробку даних згідно з функціональним призначенням АЕСУМ.
Клієнтські програми, орієнтовані на периферійного користувача, мають доступ до серверу на базі техніч­ного забезпечення нижчого рівня. Зв'язок користувача із сервером прикладних програм здійснюється через Інтернет або Інтранет (корпоративна мережа галузі).
Беручи до уваги сучасний стан технічного забезпе­чення дорожньої галузі та розвитку послуг провайдерів Інтернету, а особливо засобів зв'язку на районному рівні, труднощі роботи в режимі online(по виділеному каналу зв'язку), запроектовано варіант системи з лока­льним банком даних на рівні користувачів АЕСУМ. Сис­тема матиме всі функції АЕСУМ і можливості експорту локальних даних до центрального банку даних Украв­тодору способом передачі файлів в узгоджених фор­матах на електронних носіях (рис. 4).

Саме така конфігурація комплексу за наказом Украв­тодору впроваджується в систему експлуатації мостів у обласних Службах автомобільних доріг. Поступово, зі зростанням технічних можливостей, може бути здійс­нений перехід до варіанта з єдиним банком даних.
Програмний комплекс має модульну структуру, відповідну архітектурі АЕСУМ. Управління банком ви­конується модулем адміністрування бази даних, який виконує функції наповнення бази та формування за­питів. Модуль також відповідає за безпеку даних мето­дом створення резервних копій та відновлення даних із резервних копій. Передбачені також спеціальні заходи для захисту даних від несанкціонованого вторгнення.
Виконання клієнтських програм організовується сервером прикладних програм. Клієнтські програми містять модулі чотирьох видів: автоматизованої оцінки технічного стану і прогнозу залишкового ресурсу; еко­номічного аналізу та планування ресурсів; теоретичних розрахунків міцності, стійкості й довговічності мостів та їх динамічного аналізу; генерації звітів і техніко-економічної документації галузі мостів.
Структурна схема програмного комплексу показана на рис. 5.
На рівні Укравтодору планується забезпечити отри­мання аналітичних розрізів даних, які б давали мож­ливість аналізу стану та планування розвитку транс­портних споруд, і вирішувати стратегічні завдання фінансування в масштабах галузі.
На рівні Служб автомобільних доріг в областях або Облавтодорів планується забезпечити отримання аналітичних розрізів даних, які б давали можливість аналізу стану та планування експлуатаційних заходів у масштабах області.
На районному рівні відбуватиметься, зазвичай, тіль­ки накопичення фактичних даних про стан мостів і ви­конання робіт із реконструкції та ремонту мостів.
У банку даних АЕСУМ зберігається інформація про наявність, технічний стан автодорожніх мостів України, прогнози змін технічного стану мостів, плани та фак­тичне виконання експлуатаційних робіт. Для цього було застосовано сучасний реляційний банк даних достат­ньої ємності, який містить два основних розділи: техніч­ні й економічні дані мостів та інформаційний.
Банк даних створено на основі системи управлін­ня базами даних (СУБД) MicrosoftSQLServer, яка за­безпечує реалізацію реляційних баз даних, дає змо­гу зберігати великі обсяги даних та будувати досить складні вибірки даних.
Банк даних АЕСУМ складається з таких підрозділів:
довідники - забезпечують створення реляційної бази даних на основі класифікацій властивостей головних об'єктів предметної області. Наприклад, довідники областей, адміністративного значення доріг, матеріалів, видів споруд, прогонових будов тощо. До цієї частини належать також довідкові таблиці, необ­хідні для виконання розрахунків.

Приміром, значення параметрів інтенсивності відмов, коефіцієнти варіації міцності бетону та інше. Вони не можуть бути змінені користувачами, а створюються в центральному банку даних;
мережа доріг - дані, які відображають систему доріг України з необхідними характеристиками. До цієї мережі належать (прив'язуються) мости користувача;
параметри і стан мостів;
графічна та числова інформація про споруду за­галом і конструкції елементів споруди (проектна та ви­конавча документація) (рис. 6);
паспорти мостів;
дані нагляду стану мостів;
дані про поточні ремонти;
дані випробувань і обстежень, дефекти елементів споруди;
дані з оцінки технічного стану та прогнозу терміну служби (залишкового ресурсу) елементів споруди.
Розділ "Відомості про мости" на рівні Укравтодору розрахований на 17106 записів (17 000 мостів х 1000 записів).
"Інформаційний" розділ"
Цей розділ обсягом в 5103 записів має містити:
нормативну базу експлуатації мостів;
базу ціноутворення;
довідково-аналітичну систему ресурсів;
базу інвесторів, наукових, юридичних осіб, проекту­вальників, будівельників і субпідрядників галузі;
експлуатаційні заходи на рівні мережі мостів:
плани ремонтів, посилення та реконструкції мостів;
дані про фактичне проведення ремонтів, реконс­трукцій і посилень елементів споруд;
інформаційне забезпечення.
У сукупності ці частини банку даних створюють мо­дель предметної області АЕСУМ.
Експертні програми-функції користувача склада­ються за попередньо розробленими алгоритмами та дають змогу користувачу виконувати необхідні розра­хунки. Модулі цього виду виконують функції:
визначення дискретного стану елементів;
визначення надійності елементів;
визначення вантажопідйомності елементів;
прогноз термінів служби (залишкового ресурсу) елементів;
призначення ремонтних заходів;
ранжування елементів моста за потребою ремонту;
ранжування елементів моста за характеристикою безпеки;
визначення нових характеристик елемента після ремонту;
оцінка безпеки руху по споруді;
розробка рекомендацій із планування ремонтів, посилення та реконструкції;
генерація оптимальної стратегії фінансування капітальних і поточних ремонтів;
рекомендації з пропуску понаднормативних ван­тажів;
економічний прогноз, моделювання соціальних наслідків.
Система програм-функцій є відкритою. Це дає змо­гу поповнювати її в майбутньому в процесі розвитку програмного комплексу.
Алгоритми визначення надійності та довговічності, прогнозу залишкового ресурсу складені відповідно до нормативних відомчих документів оцінки технічного стану автодорожніх мостів.
У 2006 році ДерждорНДІ закінчив розробку версії програмного комплексу і впровадив АЕСУМ у систе­му експлуатації мостів на обласних рівнях. Також було розпочато роботу наповнення бази даних у форматах АЕСУМ передусім за результатами паспортизації. Виз­начення вантажопідйомності, прогноз ресурсу, вартості експлуатаційних заходів тепер базується на даних тех­нічного стану споруди.
Водночас із проведенням робіт із паспортизації у 2007 році, до яких залучено широке коло виконав­ців, інститут ДерждорНДІ планує продовжити роботи з вдосконалення і розширення можливостей програм­ного комплексу. Ці роботи виконуватимуться згідно з перспективним планом розвитку програмного комп­лексу, затвердженого Укравтодором. Реалізація цих завдань дасть змогу ДерждорНДІ до кінця 2007 року завершити всі заплановані роботи, пов'язані з ПК АЕСУМ, і розробити першу професійну версію програми.



Обложка журнала "Дорожня галузь" №5 2017

№5 2017

Читайте у номері:

  • Прокладаючи дороги у краще майбутнє
  • Проектна справа в дорожньому будівництві: проблеми, досягнення, завдання на майбутнє
  • Китайський прорив. Які дорожні проекти планує реалізувати в Україні China Road and Bridge Corporation
  • «Будівництво століття»: чергова спроба
Провідні підприємства

Будівництво доріг
Дорожнє облаштування
Дорожні матеріали
Дорожня техніка

Загальне голосування

Чим потрібно доповнити рубрику "Дорожня техніка"?
 

 

- інтернет-студія Бо-Ко

Новини по E-mail: