UKR | ENG








#3 2017 | Аварійно небезпечна Україна

О. В. Голоцван,
начальник відділу безпеки руху
Управління експлуатації доріг Укравтодору

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна є однією з найбільш небезпечних країн для учасників дорожнього руху. Ризик травмування або загибелі людей на наших дорогах у 5–6 разів вищий, ніж у розвинених європейських державах

Динаміка дорожніх пригод в Україні за 2012–2016 роки

Те, що українські дороги загального користування є смертельно небезпечними для учасників дорожнього руху, підтверджує сумна статистика. Щорічно на них понад 8 тисяч людей зазнають тілесних ушкоджень (30 % від усіх травмованих у ДТП), а до 2 тисяч осіб отримують травми, несумісні з життям, що становить майже половину загиблих на всій вулично-дорожній мережі країни.

Як бачимо, показники кількості загиблих і травмованих на дорогах загального користування буквально зашкалюють, враховуючи те, що на них стається лише до 14 % дорожніх пригод порівняно із загальною статистикою аварій по країні (табл. 1). За видами ДТП переважають зіткнення (45 %), наїзд на пішохода (17 %), перекидання (15 %) та наїзд на перешкоду (14 %).

Несучасні дороги для сучасного транспорту

Високі показники травматизму свідчать насамперед про недостатньо безпечний стан дорожньої інфраструктури України, яка не відповідає європейським нормам і стандартам. Із 169,6 тис. км доріг загального користування на сьогодні лише 2,8 км автошляхів належать до 1-ої категорії з двома смугами руху в кожному напрямку. До того ж більшість доріг  побудовані в 60–70 роках минулого сторіччя за проектами, які не розраховані на сучасну інтенсивність руху та вагові навантаження. Вони поступово втрачають свою опорну здатність. Відновити та покращити їх експлуатаційні характеристики можна шляхом виконання капітального ремонту. Однак виділених коштів, на жаль, вистачає лише на роботи, пов’язані з експлуатаційним утриманням (окрім проектів, що фінансуються за кошти міжнародних фінансових організацій).

 

(Повну версію статті читайте в №3, 2017 журналу «Дорожня галузь України»)


Обложка журнала "Дорожня галузь" №4 2017

№4 2017

Провідні підприємства

Будівництво доріг
Дорожнє облаштування
Дорожні матеріали
Дорожня техніка

Курс валют


Загальне голосування

Чим потрібно доповнити рубрику "Дорожня техніка"?
 

 

- інтернет-студія Бо-Ко

Новини по E-mail: