UKR | ENG






#1 2016 | Будувати нове підприємство на нових засадах

Будувати нове підприємство на нових засадах

Тема реформування ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» протягом останніх років неодноразово порушувалася в урядових рішеннях, на нарадах та семінарах, що стосувалися розвитку дорожньої галузі. Окрім ідеї реформи управлінської структури, висловлювалися пропозиції щодо реорганізації та навіть ліквідації ДАКу. Врешті-решт 10 липня 2015 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 576, відповідно до якої Компанія ліквідовується, а дочірні підприємства передаються до сфери управління Укравтодору. Згідно з планом роботи ліквідаційної комісії на сьогодні в ДП триває інвентаризація та здавання річних звітів. Чим зараз живе ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», які причини його теперішніх проблем та перспективи майбутнього розвитку, намагалися з’ясувати учасники Круглого столу, який відбувся в Києві 10 лютого

У Круглому столі взяли участь: голова ліквідаційної комісії ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» Тарас Сиротинський, радник голови Укравтодору Микола Березовський, радник голови Укравтодору Андрій Кузнєцов, заступник голови правління ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» Ігор Данкевич, головний бухгалтер Компанії Надія Білоконь, начальник планово-економічного відділу Маргарита Жураковська та начальник юридичного відділу Ольга Фрейдун.



«Лише маючи зовнішню підтримку, можна іти в ногу з часом»


Розпочинаючи засідання, голова ліквідаційної комісії ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» Тарас Сиротинський підкреслив, що нині Компанія перебуває у стані ліквідації. За рішенням КМУ планувалося, що у результаті ліквідації її дочірні підприємства перейдуть під юрисдикцію Укравтодору та стануть державними, а згодом будуть передані на баланси обласних адміністрацій.


Тарас Романович наголосив, що ліквідаційна комісія працює в посиленому режимі, невідкладно вирішуючи питання у межах своїх повноважень. На сьогодні проведено інвентаризацію всіх дочірніх підприємств, окрім «Луганського облавтодору», де зволікання можна пояснити як недопрацюваннями з боку керівництва, так і суто об’єктивними причинами. Регіон постраждав від військових дій, чимало об’єктів дорожньої інфраструктури вщент зруйновано. Щоб врегулювати питання обліку пошкоджень, комісія порекомендувала підприємству провести незалежний аудит. Також триває процес приймання та аналізу річних фінансових звітів дочірніх підприємств, що враховують результати інвентаризації. Цей процес дасть змогу побачити реальну картину, яка склалася на кожному підприємстві, визначити невирішені проблеми, що накопичувалися роками. Вже зараз можна сказати, що невідкладної уваги потребують питання, які стосуються незавершеного виробництва, у нашому випадку – так званих виконаних, але не прийнятих робіт. Маємо визнати, що негативна практика, коли роботи приймаються «на хрестик», все-таки існує. Наприклад, на Волині було побудовано під’їзд до шахти без жодних документів. На жаль, це непоодинокий випадок. Але проблеми необхідно озвучувати, шукати шляхи вирішення, щоб вони не призвели до незворотних наслідків. Бо тоді розмови про ефективне чи неефективне управління втратять актуальність. «Що потрібно, щоб кардинально змінити ситуацію на краще? Комунікація та співпраця. Насамперед з Міністерством інфраструктури, комітетами Верховної Ради України. Адже часто на заваді реалізації планів стає неузгодженість дій з іншими державними структурами. Не вистачає повноважень, змін до законодавства…», – підкреслив голова ліквідаційної комісії.


(Повну версію статті читайте в №1, 2016 журналу «Дорожня галузь України»)



№1 2016

Читайте у номері:
 

Будувати нове підприємство на нових засадах

Іспит на витривалість

Розмір штрафів для підприємств за несвоєчасність сплати податку з доходів фізичних осіб у разі затримки виплати зарплат

Професія у спадок


Провідні підприємства

Будівництво доріг
Дорожнє облаштування
Дорожні матеріали
Дорожня техніка

Курс валют


Загальне голосування

Чим потрібно доповнити рубрику "Дорожня техніка"?
 

 

- інтернет-студія Бо-Ко

Новини по E-mail: