UKR | ENG






#1 2016 | Розмір штрафів для підприємств за несвоєчасність сплати податку з доходів фізичних осіб у разі затримки виплати зарплат

Розмір штрафів для підприємств за несвоєчасність сплати податку з доходів фізичних осіб у разі затримки виплати зарплат

О. М. Фрейдун,
начальник юридичного відділу
ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», адвокат

На сторінках журналу «Дорожня галузь України» (№ 4/2014 та № 5/2014) вже порушувалися суперечливі питання щодо адміністративної відповідальності за недотримання встановлених термінів виплати заробітної плати. Сьогодні ж варто з’ясувати, які саме санкції можуть застосовуватися до підприємств-порушників


Через нестабільне фінансування дорожні підприємства нині не в змозі своєчасно виконувати свої зобов’язання перед працівниками, постачальниками та державою. У разі затримки виплати заробітної плати, а отже, й порушення строків сплати податку з доходів фізичних осіб (далі – ПДФО), до них застосовуються штрафні санкції у розмірі 10–20 %. Проте по-справжньому непосильним тягарем для дорожніх організацій стає штраф 25, 50 або навіть 70 % за порушення у вигляді ненарахування, неутримання та/або несплати (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до чи під час виплати доходу на користь іншого платника податків. Подекуди штрафні санкції за несвоєчасну виплату зарплат прирівнюються у розмірі до фонду оплати праці. У результаті підприємству доводиться вирішувати – виплатити заробітну плату за наступний прострочений місяць чи сплатити штрафи.

Складається враження, що фінансування дорожніх організацій відбувається із запізненням свідомо – з метою подальшого наповнення бюджету за рахунок штрафів. Через такі дії державні підприємства ледве виживають, а приватна сфера зовсім не бажає виходити з тіні.

Аби уникнути нарахування штрафів за несвоєчасну сплату ПДФО у розмірі 25–70 %, варто оскаржувати податкові повідомлення-рішення з пропонованими обґрунтуваннями.

(Повну версію статті читайте в №1, 2016 журналу «Дорожня галузь України»)



№1 2016

Читайте у номері:
 

Будувати нове підприємство на нових засадах

Іспит на витривалість

Розмір штрафів для підприємств за несвоєчасність сплати податку з доходів фізичних осіб у разі затримки виплати зарплат

Професія у спадок


Провідні підприємства

Будівництво доріг
Дорожнє облаштування
Дорожні матеріали
Дорожня техніка

Курс валют


Загальне голосування

Чим потрібно доповнити рубрику "Дорожня техніка"?
 

 

- інтернет-студія Бо-Ко

Новини по E-mail: