UKR | ENG






#1 2016 | Іспит на витривалість

Іспит на витривалість
Перші підсумки зимового сезону 2015–2016 років


О. В. Федоренко,
начальник Управління експлуатаційного утримання
доріг та безпеки руху Укравтодору


Забезпечення безперебійного транспортного сполучення між населеними пунктами за будь-яких погодних умов — надзвичайно важливе завдання, покладене на дорожників. Особливо важким періодом є зима, коли сніг та ожеледиця стають на заваді безпечному пересуванню автотранспорту, а дорожнє покриття стрімко руйнується під впливом несприятливих кліматичних чинників


Перед зимовими випробуваннями

Узимку ворогами наших доріг стають не лише транспортні навантаження, а й постійні переходи температури повітря через нуль та надмірна вологість унаслідок танення снігу. У результаті старі «рани» на дорожньому полотні — ями, тріщини, деформації — збільшуються, з’являються нові. Єдиний спосіб вберегти дороги від подальшого руйнування — ямковий ремонт, хоча і його не можна назвати ліками від усіх хвороб. У минулому році в умовах вкрай обмеженого фінансування Укравтодор все-таки забезпечив мінімальний рівень комфортного проїзду на дорогах, виділивши на експлуатаційне утримання та дрібний поточний ремонт близько 3,08 млрд грн. Зокрема, на ліквідацію ямковості було спрямовано майже 60 % від отриманого фінансування, що дало змогу відновити приблизно 6,3 млн м2 покриття на 47 тис. км автодоріг та ліквідувати тріщини загальною протяжністю 500 км.


Незважаючи на всі можливі заходи у межах виділених коштів, мусимо констатувати: зимовий період ми розпочали з найбільшим рівнем руйнації покриттів за всю історію галузі. На початок зими він становив понад 4 млн м2. Крім того, залишилися непроїзними більш ніж 4 тис. км доріг, де виконання ямкового ремонту неефективне та економічно недоцільне.


Як відомо, хворобу краще попередити, ніж лікувати, тому слід звернути увагу на причини масового руйнування дорожнього покриття. Необхідно визнати, що як мінімум 20 % деформацій спричинені невчасними або непрофесійними діями замовників та підрядників. Наприклад, підсумовуючи статистичні дані, доходимо висновку, що дорожні організації недостатньо уваги приділяють ліквідації ямковості методом просочення, який удвічі дешевший та ефективніший за ямковий ремонт гарячими асфальтобетонними сумішами. За умов обмеженого фінансування така технологія має бути пріоритетною. Також першочергове завдання дорожників — захистити покриття та основу дороги від потрапляння надмірної вологи шляхом улаштування поверхневих обробок та/або інших захисних шарів. При відсутності фінансування на ці роботи ліквідація тріщин — один із способів вберегти покриття від деформацій. Однак часто служби автомобільних доріг ігнорують доручення Укравтодору щодо виконання цих робіт. Позитивну динаміку в цьому питанні демонструє Херсонська область, завдяки чому площа деформацій покриттів тут є однією з найменших в Україні.


(Повну версію статті читайте в №1, 2016 журналу «Дорожня галузь України»)



№1 2016

Читайте у номері:
 

Будувати нове підприємство на нових засадах

Іспит на витривалість

Розмір штрафів для підприємств за несвоєчасність сплати податку з доходів фізичних осіб у разі затримки виплати зарплат

Професія у спадок


Провідні підприємства

Будівництво доріг
Дорожнє облаштування
Дорожні матеріали
Дорожня техніка

Курс валют


Загальне голосування

Чим потрібно доповнити рубрику "Дорожня техніка"?
 

 

- інтернет-студія Бо-Ко

Новини по E-mail: